Vegan är striktare än vegetarian

Skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan är graden som man tar avstånd från kött och andra produkter producerade av djur. Det finns flera olika definitioner av vegetarian. Lite slarvigt brukar man säga att den är vegetarian som inte äter kött men äter mjölk och ägg. Det brukar kallas för lacto-ovo-vegetarian. Andra menar att de som inte äter någon typ av kött eller produkter från djuren, såsom mjölk och ägg är vegetarianer. Enligt denna definition är skillnaden till den som är vegan att den inte använder någonting som har producerats av djur eller exploaterat djur. Många veganer går till exempel inte på djurpark eller bär skinnskor.

Vegan av moraliska skäl

Att bli vegan är ofta ett val som tar ett tag att bestämma sig för. Många är vegetarianer en period först och plockar sedan bort ägg och mjölkprodukter ur sin kost efter hand. Men det finns de som bestämmer sig direkt för att sluta med alla typer av produkter som har producerats av djur eller bidrar till djurindustrin. Det finns många olika skäl att gå över till en vegansk livsstil. Vissa gör det av hälsoskäl medan andra gör det för att protestera mot djurhållningen eller för att värna om miljön.

Tidigare fanns en bild av att veganer bara åt råkost och rivna morötter. Det stämmer att många veganer baserar sin kost på grönsaker och baljväxter men nu för tiden finns många substitut och vill en vegan äta exempelvis pizza finns idag allt från vegansk ost och skinka. Många av de substitut som finns är producerade av soja eller andra baljväxter. De kan också vara gjorda av havre eller ris. Det finns till exempel flera olika typer av ”mjölk” gjorda på antingen havre, ris, mandel eller soja.

Veganer och vitaminbrist

Som vegan har man en annan kosthållning än den konventionella. Många gånger har de som äter konventionellt svårt att förstå hur vegansk kost kan tillföra kroppen alla näringsämnen som behövs. Men faktum är att veganer sällan har brist på något. Det får med sina stora mängder grönsaker ofta i sig mer vitaminer än andra. Det vitamin som det händer att veganer har brist på är vitaminet B12 som endast finns i animaliska produkter. Många äter därför tillskott av B12 i tablettform.

Den som väljer att bli vegan på grund av miljöskäl kan luta sig mot att det går åt betydligt mer energi för att producera kött än att producera mat för en vegansk kosthållning. Enligt flera viktiga organisationer är djurproduktionen kopplad till miljöförstöringar och klimatförändringar och minskad biologisk mångfald. Det går åt mer energi, odlingsbar mark och vattenresurser för att odla kött än att odla grönsaker. Rapporter har visat att boskapshållning är en av de tre största orsakerna till jordens miljöproblem.

Vegan för hälsans skull

Det finns flera anledningar till att människor väljer att bli veganer. En vegansk livsstil är hälsosammare och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes. Genom att bli vegan minskar man också sin påverkan på miljön då odlingen av grönsaker tar mindre energi, vatten och odlingsbar mark än djurproduktion. Den tredje aspekten som för många är ett skäl att välja en vegansk livsstil är moraliska aspekter. Genom att avstå från att äta kött och använda produkter som kommer från djur så protesterar man mot den moderna industriella djurhållningen.