Recept på vegetariska pizzor finns det gott om för den som söker

Det finns inget som säger att vegetarisk mat måste vara tråkig. Det råder en stor missuppfattning om att vegetariska recept helt enkelt handlar om att göra ”vanlig” mat, men byta ut kött mot något annat – så är inte fallet. Att se det på detta sätt är inte bara begränsande, utan också missvisande. Det handlar snarare om att tänka på vegetarisk mat som en helt annan typ av mat och inte bara en vegetarisk version av något annat. Med några recept att börja med blir det både enkelt och kul att äta mer vegetariskt.

Recept för alla tillfällen

Vegetarisk mat kan se ut på flera olika sätt, minst lika många olika sätt som annan mat. Tycker du om att äta potatis och köttbullar, finns det naturligtvis vegetariska alternativ, som quorn till exempel, där du helt enkelt byter ut köttet mot något annat. Känner du för att experimentera lite finns det massor av kul recept att leka med. En av de mest kända ingredienserna inom det vegetariska köket är kanske aubergine, som många påstår är tråkigt och smaklöst, men så behöver det inte vara.

Aubergine är kanske inte den roligaste ingrediensen, den smakar inte särskilt mycket på egen hand, trots allt. Om du däremot fyller några halvor, skurna på långsidan, med pesto, soltorkade tomater och mozzarella, har du snabbt en underbar festmåltid full av rika smaker och nyanser. Servera gärna med potatis eller ris, och kanske lite créme fraiche för en kall, syrlig kontrast. Det blir snabbt en ny favorit och det är ett recept som passar minst lika bra till vardags som till fest.

Klassiker med nya stuk

Vegetarisk mat handlar mycket om att tänka om gällande mat överlag. Istället för att kopiera annan mat, försök att se det som något nytt. Detta betyder inte att exempelvis klassiker som pizza inte kan bli fantastiskt goda med lite fantasi. Tänk inte bara pizza med ost och tomatsås, utan tänk på annat som kan läggas på. Broccoli, mozzarella, svamp och zucchini passar utmärkt, och med lite extra smak av till exempel vitlök eller chili blir vilket recept som helst underbart.

Tänk enkel pastasås med skinka eller något liknande. Byt nu ut skinkan mot till exempel pesto, champinjoner och körsbärstomater – med tagliatelle och riven ost ovanpå blir det minst lika gott som vilket köttbaserad måltid som helst. Leta upp ett recept på lasagne och byt ut köttfärsen mot quorn. Blanda färsen med tomatsås och utsökt bechamelsås, och det blir en perfekt rätt för en middagsbjudning. Laga också gärna rostade rotfrukter i ugnen, som till exempel morot, potatis och sötpotatis, gärna tillsammans med lite färsk timjan och rosmarin.

Enkelt och gott

Det behöver alltså inte vara svårt att laga vegetarisk mat, när du väl ändrar ditt sätt att se på det. Se det inte som begränsande, utan se det istället som en utmaning, ett ny spännande typ av matlagning. För den som letar finns det massvis av underbara recept, så hitta ett du gillar, plocka fram fantasin och redskapen och gör matlagningen till en kul upplevelse. Nästa middagsbjudning kanske kan bli ett kul, vegetariskt köksexperiment med vänner och några glas vin.